Interviu cu doamna doctor Cosmina Berbecel, medic primar medicină de familie:

Ce este de fapt meningita?

Meningita este o infecție a membranelor (meningele) care învelesc creierul și măduva spinării și uneori și a lichidului cefalorahidian (LCR) care înconjoară creierul și măduva spinării.

Meningita constă în inflamarea foițelor meningeale ale creierului și în unele cazuri și ale măduvei spinării, apărând meningita spinală. Câte tipuri de meningită există?

Există mai multe tipuri de meningită:

  • meningită fungică,
  • meningită parazitară,
  • meningită amebică,
  • meningită virală,
  • meningită bacteriană

Dintre acestea, meningita virală și meningita bacteriană sunt cel mai des întâlnite.

În general, meningita fungică și cea parazitară se pot trata cu medicamente.

Pentru meningita amebică există medicamente, dar, din păcate, fiind extrem de rară, este diagnosticata destul de târziu, când niciun medicament nu mai are efect.

Meningita virală nu are un tratament specific și gravitatea ei depinde de virusul care a provocat-o și de sistemul imunitar al celui infectat.

Dacă pentru tipurile anterioare de meningită nu există vaccin, pentru meningita bacteriană, care este mult mai agresivă decât cea virala, avem chiar mai multe tipuri de vaccin.

Meningita bacteriană are o evoluție fulminanata, poate duce la deces în câteva ore, iar rata de mortalitate pentru această boală poate ajunge până la 40%. Cele mai întâlnite bacterii ce cauzează meningita sunt:

  • Streptococcus pneumoniae
  • Group B Streptococcus
  • Neisseria meningitidis
  • Haemophilus influenzae

Pentru Streptococcus pneumoniae și Haemophilus influenzae avem următoarele vaccinuri:

Vaccinul hexavalent inclus în Programul Național de Imunizare – recomandat la 2, 4 și 11 luni

Vaccinul pneumococic inclus în Programul Național de Imunizare pentru copiii născuți începând cu 1 august 2017 – recomandat la 2, 4 și 11 luni

Ce este meningococul?


Bacteria, Neisseria meningitidis, atacă în primul rând copiii cu vârsta mai mică de 1 an. Deoarece meningococul este contagios, pot apărea focare în centrele de îngrijire a copiilor și în școli.

Foarte multe cazuri apar și la adolescenți și tineri adulți, în special datorită comportamentelor riscante pentru împrăștierea meningococului (săruturi, împărțirea mâncării sau băuturii).

Alte focare sunt descrise în contextul serviciului militar, în rândurile celor care călătoresc des și locuințelor cu mulți ocupanți în spații mici.

Meningococul cauzează de obicei meningita (inflamația mucoasei creierului) sau sepsis (o infecție a fluxului sanguin). Simptomele meningitei includ gât rigid, dureri de cap, febră și somnolență. Simptomele sepsisului cauzate de meningococ includ febră, șoc și comă. Boala este atât de rapidă încât un copil se poate simți perfect și, în doar câteva ore, poate fi în comă. Din aceste motive, infecțiile meningococice care apar în centrele de îngrijire a copiilor, școlile elementare sau liceele provoacă adesea panică în comunitate. În fiecare an, aproximativ 350 de persoane din Statele Unite sunt infectate cu meningococ și aproximativ 50 mor. Meningococul poate provoca, de asemenea, pneumonie și artrită.

Consecințele infecției meningococice apar la aproximativ 20 din 100 de supraviețuitori și includ amputarea membrelor, altoirea pielii, pierderea auzului, convulsii, boli de rinichi și întârziere mintală. Aproximativ 15-20% dintre persoanele infectate cu meningococ vor muri.

Imunizarea este cel mai eficient mod de a reduce incidența decesului și a sechelelor permanente cauzate de meningococ.

Cum vă puteți infecta cu meningococ?


De obicei infecția meningococică se dobândește după contactul intim cu o persoană infectată. Contactul intim include sărutarea, împărțirea mâncării sau băuturilor sau șederea în aceeași casă sau cameră (inclusiv o sală de clasă) mai mult de patru ore pe zi.

Deoarece fumatul perturbă mucoasa gâtului, persoanele care fumează prezintă un risc crescut de apariție a unor infecții, inclusiv pneumococ și meningococ. Ambele boli care pot fi prevenite prin vaccinare pot provoca meningită.|

|

Vaccinarea meningococică – opțiuni disponibile

|

Împotriva Neisseria meningitidis există mai multe tipuri de vaccinuri acestea acoperind mai multe tulpini (A, B, C, W , Y).


Și acestea se împart în vaccinuri conjugate (vaccin inactivat în care polizaharida este combinata chimic cu o molecula proteica) și polizaharidice (vaccin inactivat compus din lanțuri lungi de molecule de zahar care alcătuiesc capsula de suprafață a bacteriilor).

Află mai multe despre vaccinarea meningococică: Vaccinarea împotriva Neisseria meningitidis – detalii privind vaccinurile disponibile