Interviu despre rujeolă, rubeolă și oreion și vaccin ROR

Despre Rubeolă

Erupție cu pete roșii care apar întâi pe față și care durează în general 3 zile.

Simptome care preced boala (1-5 zile înaintea erupției): febra scăzută sau moderată, însoțită uneori de rinită, conjunctivită, cefalee, tuse cu sau fară dureri în gât.Adenopatia (inflamarea ganglionilor) este un semn constant al rubeolei și poate fi uneori chiar singurul

Ganglionii afectați sunt în general cei occipitali, retro și submastoidieni, laterocervicali și submaxilari. Adulții pot prezenta și dureri articulare.

Contagiozitatea este cea mai ridicată în momentul apariției erupției cutanate, însă virusul poate fi transmis și cu 7 zile înainte și până la 5-7 zile post declanasare erupție.

Rubeola este extrem de periculoasa pentru făt dacă este contractată în timpul sarcinii și poate provoca malformații congenitale, avort spontan sau chiar deces.

Despre Rujeolă

Înainte de apariția erupției febra este mare și poate fi însoțită de conjunctivită, tuse, rinită și alte simptome similare unei răceli.

Erupția maculo papuloasa apare întâi în spatele urechilor și pe frunte și apoi se răspândește către torace și membre.

Este de urmărit și dacă apare semnul Koplik (depozite albicioase în gură, care de obicei apar pe interiorul obrajilor).

Erupția durează aproximativ 5 zile, iar întreaga simptomatologie maxim 10 zile dacă nu apar complicații.

Simptomatologia rujeolei apare în medie la 14 zile după infectare.

Contagiozitatea începe cu până la 4 zile înaintea apariției erupției cutanate.

Despre Oreion

Este produs de virusul urlian, gen rubulavirus, fam paramixovirsuri (respecta caracterele familiei, la fel ca rujeola) – caracterizat de inflamarea nesupurativa a glandelor parotide. Alte organe afectate sunt testiculul, ovarul, pancreasul, tiroida, sistemul nervos central.

Diseminarea este aerogenă, incubație lungă (18-21 zile) – 40% din infecții sunt inaparente (în special sub 3 ani!)

Boala este parotidita urliană – APARENT benignă , virusul e contactat de la un bolnav, prin nuclei de picătură din căile respiratorii – se replică în nazofaringe și în ganglionii limfatici . După 12-25 zile apare viremia de-a lungul a 3-5 zile – în timpul viremiei virusul se răspândește la multe țesuturi, inclusiv meninge și glande – salivare, pancreas, testicule, ovare.

Debutează că o răceală comună (febra, frison, dureri articulare, musculare) apoi apare inflamația glandelor salivare, dureri de cap etc, dar poate fi prezentă că o simpla răceală (inaparenta simptomatic).

Complicațiile – meningita aseptică (asimptomatic la 50% din bolnavi), meningita simptomatică (mai frecvent la băieți și adulți), orhita (inflamația testiculului), ooforita (inflamația ovarului), surditate cu reacții vestibulare etc.