Vaccinurile hexavalente sunt o combinație de antigene bacteriene și virale care generează protecție împotriva unor boli cu potențial mare de agravare și deces. 

Aceste boli sunt difteria (D), tetanosul (T), tusea convulsivă (Pa), poliomielita (VPI), hepatita B (VHB) și infecția cu  Haemophilus influenzae tip b (Hib).

În România sunt disponibile două vaccinuri hexavalente, folosite interschimbabil în programul național de vaccinare.

A. Hexacima

Hexacima este un vaccin care conține substanțe active provenite din bacterii care cauzează difteria, tetanosul, pertussisul și Haemophilus influenzae tip b, din virusul hepatitei B și virusuri poliomielitice inactivate. Se utilizează la sugari și copii mici începând cu vârsta de șase săptămâni pentru protecția împotriva următoarelor boli infecțioase respective.

Prospectul Hexacima este disponibil aici

Vaccinarea primară:
Vaccinarea primară constă în administrarea a două doze (la un interval de minim 8 săptămâni) sau trei doze (la un interval de minim 4 săptămâni) în conformitate cu recomandările oficiale.
Atunci când la naştere este administrată o doză de vaccin împotriva hepatitei B, Hexacima poate fi utilizat pentru administrarea unor doze suplimentare de vaccin împotriva hepatitei B, începând cu vârsta de şase săptămâni. Dacă este necesară administrarea celei de a doua doze de vaccin împotriva hepatitei B înainte de această vârstă, trebuie utilizat vaccinul monovalent împotriva hepatitei B.
Atunci când la naştere este administrată o doză de vaccin împotriva hepatitei B, vaccinarea primară secvenţială a sugarilor cu schema vaccin hexavalent/pentavalent/hexavalent se poate face cu Hexacima şi un vaccin pentavalent DTaP-IPV/Hib în conformitate cu recomandările oficiale.


Rapel:
După efectuarea schemei de vaccinare primară cu 2 doze de Hexacima, trebuie administrată o doză de rapel.
După efectuarea schemei de vaccinare primară cu 3 doze de Hexacima, trebuie administrată o doză de rapel.
Doza de rapel trebuie administrată la cel puțin 6 luni după ultima doză din schema de vaccinare primară și în conformitate cu recomandările oficiale. Trebuie administrată cel puţin o doză de vaccin Hib.
În plus:
În cazul în care nu s-a administrat la naştere vaccinul împotriva hepatitei B, este necesar să se administreze o doză de rapel pentru vaccinul antihepatită B. Hexacima poate fi luat în considerare pentru rapel.

B. Infanrix Hexa

Infanrix Hexa este un vaccin multivalent ce oferă protecție simultană împotriva mai multor boli, respectiv difteria, tetanos, tusea convulsivă, poliomielita, hemoinfluenza tip b și hepatita B.

Prospectul Infanrix Hexa este disponibil aici.

Vaccinare primarăVaccinare de rapelConsiderații generale
3 dozeTrebuie administrată o doză de rapel• Trebuie respectat un interval de cel puţin 1 lună între
dozele administrate în cadrul vaccinării primare.
• Trebuie administrată o doză de rapel la cel puţin 6 luni
de la administrarea ultimei doze a schemei de
vaccinare primare, preferabil înainte de vârsta de 18
luni
2 dozeTrebuie administrată
o doză de rapel.
• Trebuie respectat un interval de cel puţin 2 luni între
dozele administrate în cadrul vaccinării primare.
• Trebuie administrată o doză de rapel la cel puţin 6 luni
de la administrarea ultimei doze a schemei de
vaccinare primare, preferabil între lunile 11 şi 13 de
viaţă

C. Vaxelis

Vaccinul hexavalent Vaxelis este aprobat in Uniunea Europeană însă nu este încă disponibil pe piața românească.

Prospectul vaccinului Vaxelis este disponibil aici