Împotriva infecției cu Neisseria meningitidis există mai multe tipuri de vaccinuri, acestea acoperind mai multe tulpini (A, B, C, W , Y).


Și acestea se împart în vaccinuri conjugate (vaccin inactivat în care polizaharida este combinata chimic cu o molecula proteica) și polizaharidice (vaccin inactivat compus din lanțuri lungi de molecule de zahar care alcătuiesc capsula de suprafață a bacteriilor).

Au apărut în România și vaccinurile contra meningitei bacteriene: Nimenrix, contra tipurilor A, C, W și Y care se poate face începând cu vârstă de 2 luni și Bexsero și Trumenba, contra meningitei B care se pot face de la 2 luni, respectiv 10 ani.

Vaccinarea împotriva Neisseria meningitidis – tipul B

|

A. Bexsero

Vaccinul se administrează prin injecţie intramusculară profundă, preferabil în regiunea antero-laterală a coapsei la sugari sau în regiunea muşchiului deltoid al braţului la persoanele mai în vârstă.

Prospectul vaccinului Bexsero este disponibil aici

B. Trumenba

Trumenba este indicat pentru imunizarea activă a persoanelor cu vârsta de 10 ani și peste.

Prospectul vaccinului Trumenba este disponibil aici


Schema de vaccinare primară

2 doze: (0,5 ml fiecare) administrate la un interval de 6 luni
3 doze: 2 doze (0,5 ml fiecare) administrate la cel puțin 1 lună distanță, urmate de o a treia doză la cel puțin 4 luni după administrarea celei de a doua doze
Doza de rapel
La persoanele cu risc persistent pentru boală meningococică, trebuie luată în considerare administrarea unei doze de rapel după oricare dintre schemele de vaccinare

|

Vaccinarea împotriva Neisseria meningitidis – tipul A, C, W-135, Y

|

A. Nimenrix

Imunizarea primară
Sugari cu vârsta de la 6 săptămâni până la mai puţin de 6 luni: trebuie administrate două doze, fiecare a câte 0,5 ml, cu un interval de 2 luni între doze.
Sugari cu vârsta de la 6 luni, copii, adolescenți și adulți: trebuie administrată o singură doză de 0,5 ml.
O doză primară suplimentară de Nimenrix poate fi considerată adecvată pentru unele persoane


Doze de rapel
După finalizarea ciclului de imunizare primară la sugarii cu vârsta de la 6 săptămâni până la mai puţin de 12 luni, trebuie administrată o doză de rapel la vârsta de 12 luni, cu un interval de cel puţin 2 luni după ultima vaccinare cu Nimenrix
La persoanele vaccinate anterior cu vârsta de 12 luni şi peste, Nimenrix poate fi administrat ca o doză de rapel, dacă acestora li s-a administrat vaccinarea primară cu un vaccin meningococic polizaharidic simplu sau conjugat


Prospectul vaccinului Nimenrix este disponibil aici

|

Alte două vaccinuri meningococice împotriva tuplinilor A, C, W-135 și Y sunt autorizate în Uniunea Europeană: Menveo și MenQuadfi.

|

Acestea nu sunt încă disponibile în România.

|